Med tremi poprej omenjenimi boginjami je slednje nemudoma postalo »jabolko spora«, saj se niso mogle dogovoriti, katera od njih si ga resnično zasluži. Za razsodnika v sporu je bil izbran Paris, zato ga je vsaka boginja nemudoma skušala pridobiti z obljubami: Hera mu je ponudila politično moč in oblast nad vso Azijo, Atena spretnost v boju, Afrodita pa najlepšo žensko na svetu – Heleno. Paris je odločil, da je najlepša Afrodita, ta odločitev pa je privedla do trojanske vojne ”( Wikipedija)”

V zgodovini je sporočilnih pomenov jabolka še veliko in nič čudnega ni, če se nekateri jablanam in jabolkom posvečamo še s posebnim zanosom.

Novembra 2010 smo na sevniškem gradu slovesno posadili tri mlade jablane Sevniške voščenke. Posadili smo jih zato, ker smo želeli, da se ta sorta ohranja in vzljubi med nami,Sevničani. Jablane na gradu rastejo in se razvijajo in čeprav vse to poteka neslišno in daleč od pompa so tu. Tine, Jerca, Boris in jaz pa se čutimo dolžne, da jih kdaj malo obiščemo, pogledamo, pognojimo in postorimo kakšno malenkost za njihovo boljšo rast. V aprilu smo zato spet obiskali grad in naredili svojo dolžnost.

Z gradu smo odhajali zadovoljni in z obljubo, da se vidimo z istim namenom še kdaj.

Milena Mastnak