Obglavljena drevesa

» Obglavljena drevesa so nefunkcionalna, vizuano neprivlačna in zaznamovana do konca svoje rastne dobe » navaja Darja Matjašec krajinska arhitektka.

S pomladjo pride tudi čas, ko želimo s svojim pogledom na naravo spreminjati grmovnice in drevesa. Žal se teh stvari prepogosto lotevamo popolnoma narobe in s svojim dejanjem naredimo veliko več škode kot koristi.

Izraz obglavljanje se uporablja takrat, ko z žaganjem odstranimo večino debelih vej in vrhov drevesa. Takšen ukrep je popolnoma nesprejemljiv. Taka drevesa so tako močno poškodovana in oslabljena zaradi zmanjšane listne mase , da se težko branijo proti boleznim in škodljivcem kar pomeni začetek počasnega umiranja.

V urbana okolja zasajamo drevesa zato, da nam olajšajo in obogatijo življenje, saj drevesa opravljajo številne pomembne ekološke funkcije. Kadar nam drevesa s svojo velikostjo, količino listja ali premočno senco močno slabšajo življenjske razmere, je potrebno razmisliti o njihovi zamenjavi s primernejšo drevesno vrsto. Zavedati se je potrebno, da največ pozitivnih ekoloških funkcij opravljajo velika drevesa, medtem ,ko nam mala drevesa dajejo zgolj estetske užitke.

Strokovno velja, da drevesom z rezjo ne smemo zmanjšati njegove listne mase za več kot 20%. Režemo torej zelo previdno in postopoma.

Pomembno je ,da drevesa obreže strokovno usposobljena oseba, če pa režete sami se posvetujte s strokovnjakom arboristom.