Obrezovanje malin

Maline so zelo pogosto jagodičje na naših vrtovih. Ločimo dve najpogostejši sorti poletne in jesenske maline.

Značilno za poletne maline je , da obrodijo plodove poleti, za jesenske maline pa da obrodijo plodove od konca poletja pa vse do prve zmrzali.

Poletne maline obrodijo plodove na dvoletnih vejah, jesenske maline pa na enoletnih vejah, zato jih tudi režemo različno.

Jesenske maline po obiranju plodov bistveno skrajšate, pri tem pa ne boste ogrozili plodov naslednjega leta. Rastlino lahko mirne volje skrajšate vse do tal.
Pri poletnih malinah je potrebno biti previdnejši. Pri poletni sorti odrežite samo (dvoletne) veje, ki so že obrodile plodove. Te veje se največkrat same posušijo.
Če ste maline posadili spomladi, je najbolje, da že v začetku vse veje skrajšate na dolžino približno 30 cm. Če pa ste maline posadili jeseni, vam jih ni treba takoj obrezati. Počakajte na konec zime. V mesecu marcu lahko nato vse veje skrajšate na dolžino približno 30 cm.

Jesenske maline bodo nato po vsej verjetnosti že jeseni obrodile svoje prve plodove, nato pa jih lahko ponovno obrežete.
Poletne maline še ne bodo obrodile plodov, saj se plodovi tvorijo na vejah, ki so stare dve leti. Poletnih malin vam torej ni treba obrezovati.

Milena Mastnak