Razmnoževanje trajnic

Večina od nas je že poskušala z razmnoževanjem trajnic na dva najbolj pogosta načina s setvijo in deljenjem. Poleg omenjenih načinov v vrtnarstvu poznamo tudi druge bolj zahtevne postopke. 

Nekatere trajnice delitev zelo dobro prenašajo in jim celo koristi, spet druge tega razmnoževanja ne prenašajo in bi z deljenjem matične rastline lahko povzročili njen propad. Med rastline, ki jih brez težav množimo z deljenjem spadajo blazinaste trajnice, maslenice (Hemerocallis ), perunike (Iris barbata in Iris sibirica), hoste ( Hosta), rmani ( Achillea)in še nekatere.

Zelo preprosto se delijo različne trave. Na eni od septembrskih delavnic smo razmnoževali ravno nekatere predstavnice trav, ločkov, šašev in ostričevk. Med njimi Carex commans- lasasti šaš, Pennisetum alopecuroides in Sesleria caerulea –pisana vilovina.

Velike šopaste matične rastline smo pred razmnoževanjem zalili saj se na ta način rastline lažje skopljejo iz grede. Rastlinam smo očistili odvečno prst iz korenin in malo prirezali nadzemni del. očiščene korenine smo prikrajšali in si z močnim nožem pomagali rastlino razdeliti na več delov. Posamezne razdeljene dele trav smo posadili v lončke s premerom 14 cm. Za sajenje smo uporabili substrat za potaknjence in mu dodali 10% mivke. Tako posajene rastline bodo spomladi dovolj velike za presajanje na stalno mesto v naše vrtove.

Seveda se velikokrat odločimo tudi za setev trajnic. Pri veliko sodobnih trajnic naletimo na križance, zato s setvijo ni zagotovila da bodo tudi mlade rastline enake kot njihovi starši. Večina tudi zmotno seje trajnice skupaj z enoletnicami zgodaj spomladi. Večina trajnic se seje namreč v poletju in v jeseni. Je pa tudi veliko izjem na katere velja biti pozoren. Dobro se je pred setvijo pozanimat kako in kdaj posejat katero od trajnic saj z napačno odločitvijo rastline ne bodo nikoli vzkalile. Pri nekaterih trajnicah lahko sejemo poponoma brez strahu tudi, če smo začetniki.
Seveda lahko tudi trajnice množimo s potaknjenci nadzemnih delov in koreninskimi potaknjenci, ki sta prav tako zelo pogosta načina razmnoževanja trajnic.

Pri razmnoževanju trajnic poznamo tudi bolj strokovne in komplicirane načine s katerimi se ukvarjajo profesionalci. Med njimi laboratorijski postopek razmnoževanja s pomočjo tkivnih kultur in mnoge druge sodobne načine.
Ne glede na to za kateri način se boste odločili, če boste hoteli razmnožiti svoje sadike vam pri tem želim veliko vrtnarskih užitkov.

Milena Mastnak